5 grudnia 2022 0
Obalanie dietetycznych mitów: "jedzenie mniej to jedyny sposób na schudnięcie"
W tej nowej serii blogów, założyciel i dyrektor generalny THR1VE Josh Sparks omawia niektóre z największych mitów dotyczących diety i ćwiczeń. Po pierwsze: że jedzenie mniej jest jedynym sposobem na utratę wagi.
Większość diet opiera się na uproszczonej idei, że jeśli będziesz jeść mniej kalorii niż spalasz każdego dnia, to schudniesz.W zależności od tego, co punkt różnicy "diety" ma być - tj. deficyt kalorii może pochodzić z dramatycznie mniejsze porcje lub mniej posiłków, eliminacji jednego lub więcej rodzajów grup żywności, lub nawet wyłącznej konsumpcji jednego rodzaju żywności na okres czasu - rzekomo tajny sos interwencji jest w dużej mierze oparte na redukcji kalorii w porównaniu do tego, co jadłeś wcześniej.
To będzie działać, aby zmniejszyć wagę, choć tymczasowo i nietrwale, z potencjalnie długoterminowych szkód dla metabolizmu.
Uważaj na efekt "yo yo".
Drastyczne zmniejszenie ilości przyjmowanej energii może wywołać szereg niezamierzonych i niepożądanych skutków. Waga" stracisz często składa się z mięśni i wody, jak nadmiar tkanki tłuszczowej, ciało będzie szybko dostosować się do zmniejszonego spożycia energii poprzez spowolnienie metabolizmu i będzie zakończyć "dieta" (każda dieta kończy ... w przeciwieństwie do zdrowego stylu życia zmiany) z obniżonym tempie metabolizmu, co oznacza, że będzie umieścić wagę z powrotem na co najmniej tak szybko, jak straciłeś go. Jest to powszechnie znane jako straszne "yo yo" efekt, że każdy old-school dieter będzie zbyt dobrze znane.W rzeczywistości wiele badań wykazało, że diety z kontrolą kalorii prowadzą do bardzo różnych wyników, w zależności od tego, czy większość kalorii pochodzi z tłuszczu, białka czy węglowodanów. Co ciekawe, wbrew konwencjonalnej mądrości, diety o niskiej zawartości tłuszczu i dużej ilości węglowodanów wypadły najgorzej ze wszystkich. Wszystkie kalorie nie są równe, pomimo wszechstronnie obalonej, ale uspokajającej prostoty mantry calories in/calories out.
To, skąd pochodzą kalorie, z perspektywy makroskładników, ma ogromne znaczenie. Rzeczywiście, możliwe jest znaczne zmniejszenie tkanki tłuszczowej bez zmniejszania ogólnej liczby kalorii, jeśli proporcje są przesunięte do jakości białek i zdrowych tłuszczów, przy jednoczesnej minimalizacji węglowodanów i eliminacji przetworzonej żywności.
Ale kalorie mają znaczenie, do pewnego stopnia
Aby nie mylić rzeczy, ale równie, nie jest prawdą, aby powiedzieć, że kalorie nie mają znaczenia w ogóle - robią.Nawet doskonale zaprojektowany talerz prawdziwej żywności, bogaty w warzywa, zieleninę sałatkową i wysokiej jakości białko, będzie walczył o wsparcie Twoich celów związanych ze składem ciała, jeśli będzie wielkości Twojej głowy i będzie spożywany przez cały dzień.
Więc jaka jest równowaga dla prostej, trwałej i promującej zdrowie utraty wagi? Po pierwsze, dostosuj swoje spożycie węglowodanów. Pomyśl o pełnowartościowej żywności, węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika (jak warzywa skrobiowe, rośliny strączkowe lub ryż) jako o wspomaganiu regeneracji po treningu. Po prostu nie potrzebujesz węglowodanów w każdym posiłku, są one jedynym nieistotnym makroskładnikiem, ale można je wykorzystać w inteligentny sposób po ćwiczeniach. Okno powysiłkowe, do trzech godzin po intensywnym wysiłku, kieruje węglowodany na naprawę i odbudowę mięśni oraz wsparcie metaboliczne i hormonalne, a nie na nadmiar tkanki tłuszczowej. Utrzymuj więc swoje posiłki bogate w rośliny, uzupełnione wysokiej jakości białkami, dodając węglowodany tylko po sesjach treningowych.
Po drugie, jeśli chcesz zmaksymalizować utratę tłuszczu, konieczny jest niewielki ogólny deficyt kalorii. Możesz ważyć, mierzyć i liczyć kalorie, jeśli jesteś tak skłonny, ale prostszym sposobem jest dostrojenie się do swojego głodu. Po wyeliminowaniu przetworzonej żywności i dodanych cukrów, które sieją spustoszenie w Twoim apetycie i sygnalizacji głodu, Twoje ciało odzyska swoją cudowną zdolność do sygnalizowania, kiedy i ile należy jeść. Jedz więc wtedy, kiedy Twoje ciało Ci to mówi i przestań, kiedy nie jesteś już głodny, a NIE kiedy jesteś pełny. To jest wielka różnica.
Podejście dwutorowe - manipulowanie spożyciem węglowodanów z naciskiem na jakość nad ilością oraz jedzenie do syta, a nie do syta - zapewnia podwójną korzyść w postaci najlepszej z pojawiających się nauk o wpływie spożywania różnych i wyższej jakości makroskładników w różnym czasie oraz wypróbowanej techniki tworzenia lekkiego niedoboru kalorii.
To właśnie na tej zasadzie opiera się nasz 8-tygodniowy program transformacji THR1VE Protocol, o którym możesz przeczytać tutaj.
Projektowanie talerzy dla gwarantowanego sukcesu
Projekt talerza powinien składać się z 1/3 wysokiej jakości białka (ok. wielkości dłoni) i 2/3 nieskrobiowych warzyw i sałatek (ok. 2-3 wielkości pięści). Do posiłków potreningowych włączaj pełnowartościowe węglowodany o niskim IG i wysokiej zawartości błonnika. Wykorzystaj cudownie sycące i pyszne właściwości zdrowych tłuszczów, wysokiej jakości białek i warzyw o wysokiej zawartości błonnika. Wszystkie one sprawiają, że czujesz się pełniejszy, dłużej, a jednocześnie są bardzo gęste od składników odżywczych.Połącz to ze świadomym wysiłkiem z Twojej strony, aby ponownie zapoznać się z "sygnalizacją głodu". Większość ludzi nie ma kontaktu z sygnalizacją głodu i myli pragnienie z głodem. Spróbuj najpierw wypić trochę wody i zobacz, jak się czujesz w ciągu dziesięciu minut, a kiedy jesz, zatrzymaj się, gdy nie jesteś już głodny.
Mądre podejście do projektowania talerza i dostrojenie się do sygnałów głodu doprowadzi do bezwysiłkowego i trwałego deficytu kalorii, dostarczając jednocześnie wszystkich mikroelementów, których potrzebujesz, aby wyglądać i czuć się wspaniale. Ostatecznie, rozsądne jedzenie 100% prawdziwej żywności naprawdę ustawi cię na sukces i wyeliminuje czasochłonne liczenie kalorii!
Komentarze (0)