Post

THR1VE w prasie: ryż kalafiorowy przyprawiony kurkumą przepis

Szef kuchni THR1VE Lars Oddershede podzielił się z Women's Health swoim przepisem na przyprawiony ryż kalafiorowy, wraz z kilkoma kreatywnymi sposobami na jego wykorzystanie. To zaskakująco proste danie wygląda i smakuje wyśmienicie!

Ryż z kalafiora jest naprawdę uniwersalny - doskonale pasuje do wielu potraw. Można go podawać bez dodatków, aby wchłonął smaki dania, lub doprawić, aby stanowił smaczną przystawkę. Istnieje tak wiele prostych sposobów na doprawienie ryżu kalafiorowego, ale ja uwielbiam tę żywą, przyprawioną kurkumą wersję. Doprawiony kurkumą, kolendrą i kuminem, idealnie pasuje do grillowanego kurczaka lub ryby. Możesz go również dodać do szpinaku, granatu i fety, aby stworzyć wspaniałą sałatkę. W THR1VE używamy jej jako niskowęglowodanowej alternatywy dla ryżu - jest miłym dodatkiem do curry.

Jeśli masz kilka rzeczy w biegu, to danie można również zrobić w piekarniku. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki z ¼ szklanki wody i upiec w temperaturze 175°C. Nie krępuj się też mieszać przypraw - możesz dorzucić trochę chilli lub posypać sumakiem na koniec.

Masz resztki kalafiora lub ryżu kalafiorowego? Możesz użyć obu tych produktów, aby stworzyć wykwintne danie. Przygotuj steki z kalafiora, krojąc pozostały kalafior w 1-2-centymetrowe plastry i dodając przyprawy z przepisu oraz odrobinę oliwy z oliwek. Następnie upiecz w piekarniku do momentu, aż się upiecze. Aby naprawdę podnieść walory tego dania, ugotuj na parze zwykły ryż kalafiorowy i wymieszaj go z jogurtem i odrobiną tahini. W ten sposób powstanie pyszne puree, którym możesz polać steki z kalafiora. Z zaledwie kilku składników otrzymasz wege posiłek, który zadowoli nawet najbardziej zagorzałych zjadaczy mięsa!

Ciesz się tym łatwym, przyprawionym ryżem kalafiorowym - z pewnością stanie się on imponującym ulubieńcem na cały tydzień.

Ryż kalafiorowy przyprawiony kurkumą

Składniki

  • Mała główka kalafiora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • Szczypta mielonego kminu
  • Szczypta mielonej kolendry
  • Szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soli

Instrukcje

  1. Używając tarki, grubo zetrzyj kalafiora. Uwaga: można to również zrobić w robocie kuchennym.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlejemy oliwę z oliwek, a następnie przez 30 sekund będziemy smażyć przyprawy i ziarna słonecznika.
  3. Dodaj kalafior i wymieszaj. Następnie dodaj filiżankę wody i delikatnie mieszaj, gdy woda odparuje.
  4. Wymieszać z pietruszką. Dodaj sok z cytryny i sól, do smaku.

Ten przepis pierwotnie pojawił się na stronie Women's Health. Możesz przeczytać oryginalny kawałek tutaj.

O Larsie
Lars Oddershede jest specjalistą ds. rozwoju nowych produktów w THR1VE. Lars jest szefem kuchni wyszkolonym przez Michelin i pracował w restauracjach w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i swojej ojczyźnie - Danii.