
Te frytki ze słodkich ziemniaków są tak łatwe do zrobienia.
Uwielbiamy te frytki ze słodkich ziemniaków - mają tylko kilka pełnowartościowych składników i są tak łatwe do przygotowania.
Wystarczy zetrzeć słodkie ziemniaki na tarce, dodać jajko i kolendrę, a następnie smażyć partiami! Te smaczne frytki to idealne danie na weekendowy brunch.
Podawaj je swoim znajomym lub przygotuj małą porcję, jeśli jedziesz sam. Wyglądają imponująco, mimo że przygotowuje się je w mgnieniu oka.
Uwielbiamy te placki z dużą porcją tłuczonego awokado, które jest pełne zdrowych tłuszczów. Ponadto słodki ziemniak jest źródłem węglowodanów o niskim IG, więc świetnie nadaje się do zjedzenia po porannym treningu. Ponadto słodkie ziemniaki są pełne witaminy A, która wspomaga zdrowie oczu i skóry, oraz witaminy C, która pomaga utrzymać zdrowy układ odpornościowy.
Te frytki są pyszne w połączeniu ze zwiędniętą zieleniną lub jajecznicą. Możesz je również przygotować na lunch lub lekką kolację - więc jak najszybciej dodaj je do swojego repertuaru przepisów! Inny świetny przepis na brunch na kolację to nasza niskowęglowodanowa zielona shakshuka.
Frytki ze słodkich ziemniaków
Składniki 4
Składniki
- 2 duże słodkie ziemniaki
- 1 jajko
- 1 pęczek kolendry, grubo posiekany
- sól morska
- Czarny pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Awokado, do podania
- Cytryna, do podania
Instrukcje
- Słodkiego ziemniaka zetrzemy na tarce w dużej misce. Dodamy jajko i kolendrę, a następnie doprawimy.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Na patelnię nakładać porcje masy i za pomocą łopatki spłaszczyć je na placki.
- Smażyć je przez 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż się upieką i nabiorą złotego koloru. Zdejmij z ognia, a następnie przełóż na talerz. Powtarzaj czynność, aż cała mieszanka zostanie zużyta. Rozdzielić frytki między talerze.
- Rozbić awokado w małej miseczce i doprawić do smaku. Nałóż gałkę awokado na każdy talerz i wyciśnij odrobinę cytryny na wierzch.
Ten przepis i wiele innych znajdziesz w naszej książce kucharskiej THR1VE! Zawiera ona mnóstwo dań o niskiej zawartości węglowodanów dla osób dbających o zdrowie.
Opracowanie przepisu: Josh Sparks & Scott Gooding
Fotochef: Scott Gooding
Zdjęcia, stylizacja i projekt: Steph Sparks
Komentarze (0)