Post

THR1VE w prasie: przepis na ryż kalafiorowy przyprawiony kurkumą

Szef kuchni THR1VE Lars Oddershede podzielił się z Women's Health swoim przepisem na przyprawiony ryż z kalafiora, a także kilkoma kreatywnymi sposobami jego wykorzystania. To zaskakująco proste danie wygląda i smakuje wyśmienicie!

Ryż z kalafiora jest naprawdę wszechstronny - doskonale pasuje do wielu dań. Można podawać go bez dodatków, aby wchłonął smaki dania, lub też doprawić go, aby stanowił smaczną przystawkę. Istnieje wiele prostych sposobów na doprawienie ryżu kalafiorowego, ale ja uwielbiam tę żywą, przyprawioną kurkumą wersję. Przyprawiony kurkumą, kolendrą i kuminem, doskonale pasuje do grillowanego kurczaka lub ryby. Można go również dodać do szpinaku, granatu i fety, aby stworzyć wspaniałą sałatkę. W THR1VE używamy jej jako niskowęglowodanowej alternatywy dla ryżu - jest świetnym dodatkiem do curry.

Jeśli masz kilka rzeczy do zrobienia w biegu, to danie można również przygotować w piekarniku. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki z ¼ szklanki wody i piec w temperaturze 175°C. Możesz też dowolnie zmieniać przyprawy - możesz dodać trochę chili lub posypać sumakiem.

Masz resztki kalafiora lub ryżu kalafiorowego? Możesz wykorzystać je do stworzenia wykwintnego dania. Przygotuj steki z kalafiora, krojąc pozostałego kalafiora w plastry o grubości 1-2 cm i dodając do nich przyprawy z przepisu oraz odrobinę oliwy z oliwek. Następnie piecz w piekarniku do momentu, aż się upieką. Aby naprawdę podnieść walory tego dania, ugotuj na parze zwykły ryż z kalafiora i zmieszaj go z jogurtem i odrobiną tahini. W ten sposób powstanie pyszne puree, którym można polać steki z kalafiora. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby uzyskać wege posiłek, który zadowoli nawet najbardziej zagorzałych zjadaczy mięsa!

Spróbuj tego łatwego, przyprawionego ryżu z kalafiora - z pewnością stanie się on ulubionym daniem na każdy dzień tygodnia.

Przyprawiony kurkumą ryż kalafiorowy

Składniki

  • Mała główka kalafiora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • Szczypta mielonego kminku
  • Szczypta mielonej kolendry
  • Szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Wskazówki

  1. Zetrzeć kalafiora na tarce o grubych oczkach. Uwaga: można to również zrobić w robocie kuchennym.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, a następnie przez 30 sekund smażyć przyprawy i ziarna słonecznika.
  3. Dodać kalafior i wymieszać. Następnie dodać szklankę wody i delikatnie mieszać, aż woda odparuje.
  4. Wymieszać z natką pietruszki. Dodać sok z cytryny i sól, do smaku.

Ten przepis pierwotnie pojawił się na stronie Women's Health. Oryginalny artykuł można przeczytać tutaj.

O Larsie
Lars Oddershede jest specjalistą ds. rozwoju nowych produktów w THR1VE. Lars jest szefem kuchni wyszkolonym przez Michelin i pracował w restauracjach w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i swojej ojczyźnie - Danii.