Post

Przepis: shot z imbiru i kurkumy

Nadchodzi zima... co oznacza, że nadchodzi również sezon przeziębień i grypy. Dlatego dziś na blogu mamy szybki i łatwy przepis na shot z imbiru i kurkumy.

Szef kuchni THR1VE Lars Oddershede stworzył ten prosty tonik, który składa się ze składników wzmacniających odporność, które pomogą Ci przetrwać kilka kolejnych miesięcy biurowego smarkania. Lars przysięga na ten przepis z kurkumy, że utrzymuje go w zdrowiu!

Składniki tego zastrzyku z imbiru i kurkumy nie są trudne do zdobycia. Imbir jest świetny na odporność - ma udowodnione właściwości antybakteryjne. Ponadto, badanie w Journal of Ethnopharmacology sugeruje, że imbir może działać jako rodzaj przeciwwirusowy, aby pomóc odeprzeć infekcje dróg oddechowych. Zawiera również świeżą kurkumę - można ją teraz znaleźć w większości supermarketów i sklepów spożywczych. Wiele badań wskazuje, że związek kurkumina, który znajduje się w kurkumie, może pomóc wspierać układ odpornościowy. W przypadku tego przepisu warto wytropić świeżą kurkumę zamiast mielonej przyprawy. Upewnij się, że dodałeś pieprz, ponieważ pomaga on zwiększyć wchłanianie kurkuminy.

Poza dodaniem słodyczy, miód ma właściwości antybakteryjne. Wybierz do tego przepisu miód najlepszej jakości, na jaki Cię stać. Całość dopełnia wyciśnięta cytryna, która również ma silne właściwości antybakteryjne i porządną dawkę witaminy C. Dostosuj proporcje w tym przepisie do smaku - jeśli lubisz słodsze, dodaj trochę więcej miodu lub mniej cytryny. Jest on przeznaczony do podawania jako szybki strzał - więc jest mało prawdopodobne, że będziesz potrzebować go bardzo słodkiego.

Ponadto, jeśli czujesz, że dopada Cię przeziębienie - oto kilka zatwierdzonych przez dietetyków wskazówek, które pomogą Ci z nim walczyć! Oczywiście, jeśli czujesz się źle - zawsze sprawdzić z lekarzem pierwszy.

Shot z imbiru i kurkumy

Składniki

  • 200g świeżego imbiru
  • 50g świeżej kurkumy
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2g ziarenka pieprzu
  • 2L wody

Instrukcja

  1. Imbir i kurkumę grubo posiekamy i włożymy do dużego rondla z wodą. Dodamy miód, ziarna pieprzu i wyciśniemy cytryny. Po wyciśnięciu wrzucimy je do garnka.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut.
  3. Pozostawić do ostygnięcia, przecedzić do butelki i wstawić do lodówki na 12-14 dni. Podawać po jednej małej porcji na raz.

O Larsie

Lars Oddershede jest specjalistą ds. rozwoju nowych produktów w THR1VE. Lars jest szefem kuchni wyszkolonym przez Michelin i pracował w restauracjach w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i swojej ojczyźnie - Danii.