Post

9 powodów, dla których warto włączyć quinoa do swojej diety

Quinoa może być obecnie modna jako zdrowa żywność, ale nie jest to nowość. Ziarno to pochodzi sprzed trzech do czterech tysięcy lat, kiedy to Inkowie zdali sobie sprawę, że ludzie mogą spożywać nasiona quinoa. Szybko zyskało ono miano "złota Inków", ponieważ plemię wierzyło, że zwiększa wytrzymałość ich wojowników.

Bezglutenowa i bogata w białko quinoa jest najbardziej znana jako superżywność wspomagająca odchudzanie. Wygląda podobnie jak kuskus, ale jest bardziej pożywna i oferuje tak wiele korzyści zdrowotnych, że NASA ma nadzieję, że będziemy ją uprawiać podczas międzyplanetarnych lotów kosmicznych.

Istnieje wiele odmian quinoa, ale trzy główne rodzaje to biała, czerwona i czarna.

Przedstawiamy 9 powodów, dla których warto włączyć więcej quinoa do swojej diety:

Oferuje pełnowartościowe białko

Bezglutenowe, to wysokobiałkowe jedzenie jest idealne dla wegetarian, ponieważ ma więcej i lepsze białko niż większość ziaren. Quinoa jest kompletnym białkiem, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów i pomaga spełnić dzienne zapotrzebowanie na białko dla wegan lub wegetarian.

Zapewnij sobie dzienną dawkę błonnika

Zawartość błonnika w Quinoa jest jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych tego ziarna. Zawiera około 5 g błonnika na ugotowaną filiżankę, dzięki czemu układ trawienny pozostaje na właściwym torze, a Ty dłużej czujesz się najedzony.

Obniża poziom złego cholesterolu

Badania wykazują, że spożywanie quinoa pomaga obniżyć poziom LDL, czyli złego cholesterolu, spowalniając tempo rozwoju miażdżycy, a tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju choroby wieńcowej, zastoinowej niewydolności serca i zawałów serca.

Utrzymuje poziom cukru we krwi

Indeks glikemiczny quinoa wynosi około 53, co jest uważane za niski. Dzięki zawartości białka, błonnika, minerałów i związków fitochemicznych, quinoa jest doskonałym dodatkiem do diety cukrzycowej.

Bogata w antyoksydanty i wzmacnia zdrowie immunologiczne

Quinoa jest dobrym źródłem kilku minerałów, w tym manganu, fosforu, miedzi, folianów, żelaza, magnezu i cynku oraz antyoksydantów. Obecność dwóch flawonoidów - kwercetyny i kaempferolu - sprawia, że jest to niezwykle zdrowy wybór. Ich ilość wzrasta, jeśli ziarno jest kiełkowane, co wzmacnia odporność i opóźnia starzenie się organizmu.

Zawiera żelazo i pomaga w tworzeniu hemoglobiny

Quinoa jest bogata w żelazo, które jest podstawą tworzenia hemoglobiny. Żelazo przenosi tlen z jednej komórki do drugiej, wspomaga kurczenie się mięśni, a także usprawnia pracę mózgu. Pomaga również w syntezie neuroprzekaźników, aktywności enzymów, pobudza metabolizm i pomaga regulować temperaturę ciała.

Zawiera magnez, który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne

Obecność magnezu w quinoa pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i złagodzić migreny. Może również zmniejszyć cukrzycę typu 2 i zapewnia przekazywanie impulsów nerwowych, detoksykację, produkcję energii, regulację temperatury ciała i tworzenie zdrowych kości i zębów.

Dobre dla osób z nietolerancją glutenu

Naukowcy już od dawna badają quinoa jako odpowiedni składnik diety bezglutenowej. Quinoa jest naturalnie wolna od glutenu i przejście na nią zamiast typowych składników bezglutenowych może zwiększyć wartość przeciwutleniaczy i składników odżywczych w diecie bezglutenowej.

Doskonałe dla utraty wagi

Węglowodany w quinoa składają się głównie ze skrobi, nierozpuszczalnych włókien i niewielkich ilości cukrów. Zawiera również skrobię oporną, która wymyka się trawieniu i odżywia przyjazne bakterie jelitowe. Jest gęsta energetycznie i utrzymuje sytość na dłużej, pomagając kontrolować apetyt i głód.