
Te słodkie ziemniaczane frytki są tak łatwe do zrobienia
Uwielbiamy te frytki ze słodkich ziemniaków - mają tylko garść pełnowartościowych składników i są tak łatwe do przygotowania.
Wystarczy zetrzeć na tarce trochę słodkiego ziemniaka, dodać jajko i kolendrę, a następnie smażyć partiami! Te smaczne frytki to idealne danie na weekendowy brunch.
Podawaj je swoim kolegom lub przygotuj małą porcję, jeśli lecisz samotnie. Wyglądają imponująco, mimo że są gotowe w krótkim czasie.
Uwielbiamy te frytki z dużą porcją rozbitego awo, które jest pełne dobrych, zdrowych tłuszczów. Ponadto, słodki ziemniak jest źródłem węglowodanów o niskim IG, więc świetnie nadaje się do zjedzenia po porannym treningu. Ponadto słodki ziemniak jest pełen witaminy A, która sprzyja zdrowym oczom i skórze, oraz witaminy C, która pomaga utrzymać zdrowy układ odpornościowy.
Te frytki są pyszne w połączeniu ze zwiędłą zieleniną lub jajecznicą. Możesz je również wypróbować na lunch lub lekką kolację - więc dodaj je do swojego repertuaru przepisów ASAP! Aby uzyskać inny wspaniały przepis na brunch na kolację, wypróbuj naszą niskowęglowodanową zieloną shakshukę.
Frytki ze słodkich ziemniaków
Serwuje 4
Składniki
- 2 duże słodkie ziemniaki
- 1 jajko
- 1 pęczek kolendry, grubo posiekany
- sól morska
- czarny pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Awokado, do podania
- Cytryna, do podania
Instrukcje
- Słodkiego ziemniaka zetrzemy do dużej miski. Dodamy jajko i kolendrę, a następnie doprawimy.
- Na patelni rozgrzejemy olej kokosowy na średnim ogniu. Na patelnię nałożymy porcje masy i za pomocą łopatki spłaszczymy je na frytki.
- Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą złociste i przepełnione tłuszczem. Zdejmij z ognia i przełóż na talerz. Powtarzaj czynność do momentu, aż cała mieszanka zostanie zużyta. Rozdzielić frytki między talerze.
- Rozbij awokado w małej misce i dopraw do smaku. Połóż gałkę awokado na każdym talerzu i wyciśnij trochę cytryny na wierzch.
Znajdź ten przepis i wiele innych w naszej książce kucharskiej THR1VE! Zawiera ona mnóstwo opcji o niskiej zawartości węglowodanów dla zdrowych smakoszy.
Opracowanie przepisu: Josh Sparks & Scott Gooding
Fotochef: Scott Gooding
Fotografia, stylizacja i projekt: Steph Sparks