Post

Dietetyk Lola Berry dzieli się pokarmami wzmacniającymi urodę i pysznym przepisem przeciwstarzeniowym

Czy możesz zjeść swoją drogę do wspaniałej skóry? Dietetyk Lola Berry twierdzi, że tak! Lola jest autorką dziewięciu bestsellerów - jej najnowsza książka to Beauty Food - przepisy i środki na promienną skórę, oczy, włosy i paznokcie. W rozmowie z THR1VE opowiedziała nam o tym, jak wygląda jej dzień na talerzu, jakich produktów unika w spiżarni i jaki jest jej sekret na to, jak odzyskać blask w ciągu zaledwie dwóch dni! Plus, dzieli się przepisem z jej nowej książki. Ty piękna!

Dlaczego ograniczenie cukru jest niezbędne dla dobrej skóry?

Powoduje on stany zapalne, a stany zapalne powodują uszkodzenia oksydacyjne. Uszkodzenia oksydacyjne są prekursorem ostrych linii i zmarszczek. Wpływa również na cerę i to, jak jasno wygląda twoja twarz. Myślę, że fajną rzeczą jest to, że zazwyczaj można zauważyć różnicę, gdy oczyścisz swoją dietę, w ciągu dwóch dni. To jest wspaniała wiadomość! Nawodnienie też jest kluczowe.

Czy możesz nam opowiedzieć o dniu na swoim talerzu posiłków beauty food?

Zacząłbym od zielonego smoothie, uwielbiam dodawać awokado i olej kokosowy do mojego zielonego smoothie, więc dostaje dobre tłuszcze tam, a także sprawia, że naprawdę pyszne kremowe smoothie. Prawdopodobnie przekąsiłbym kilka orzechów i nasion, lubię je aktywowane, ponieważ są bardziej biodostępne. Lunch byłby naprawdę yummy quinoa sałatka inspirowane meksykańskimi, ponownie z dobrych tłuszczów tam, jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, a następnie oczywiście avo, sok z limonki i kolendra. W południe, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, mogę zjeść kromkę chleba bananowego z Beauty Food z masłem z orzechów makadamia. Kolacja to łosoś, avo i sałatka.

Zauważyliśmy, że Twoje przepisy są wolne od olejów roślinnych i nasion - dlaczego unikasz tych powszechnych produktów w swojej kuchni?

Jestem wielkim fanem Davida Gillespie, więc jestem wielkim zwolennikiem trzymania się z dala od rafinowanych, utlenionych olejów. Mówi on o niebezpieczeństwie związanym z podgrzewaniem olejów z nasion - jak w przypadku jedzenia na wynos lub rodzajów tłuszczów, które znajdują się na przykład w tabliczkach czekolady. Jestem wielkim zwolennikiem powrotu do prawdziwego McCoya, rzeczy, które nie są poddawane masowej obróbce termicznej, więc lubię używać oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek. Do takich rzeczy jak dressingi, chętnie sięgam po olej makadamia lub awokado. Jestem również zwolenniczką masła, myślę, że chodzi tylko o uproszczenie i powrót do podstaw.

Jakie są Twoje ulubione produkty do pielęgnacji urody?

Niektóre z moich ulubionych produktów to awokado, olej kokosowy i łosoś - pasują do prawie każdej kategorii - włosów, skóry, paznokci, oczu. Są jak Święty Graal, ponieważ są to dobre tłuszcze, awokado jest dobrym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, łosoś zawiera kwasy omega-3, a olej kokosowy średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Otrzymujesz tak szerokie spektrum dobrych tłuszczów, które odżywiają wszystkie te elementy piękna ciała.

Kobiety pokochają Twoje przepisy na piękno, ale czy mężczyźni też mogą z nich skorzystać?

Absolutnie, wszyscy będą się nimi cieszyć, zdecydowanie! Założeniem tej książki jest po prostu jedzenie prawdziwego jedzenia. To nierafinowane jedzenie, nie ma nabiału, poza owsem nie ma glutenu, nie ma rafinowanego cukru. Jeśli będziesz jadła w ten sposób, będziesz czuła się dobrze w większej ilości obszarów niż tylko uroda, będziesz czuła się dobrze w każdym obszarze swojego zdrowia.

Czy dokonałaś ostatnio jakichś nowych odkryć żywieniowych?

Miałam spotkanie w nowym miejscu w Melbourne i jadłam pikantne buraczane gofry z mąki teff! Były niesamowite. Miały awokado, ser z nerkowców i pieczone pomidory. To było wspaniałe wytrawne, bezglutenowe i bez nabiału śniadanie.

Dressingi tak często mogą ukrywać paskudne oleje i rafinowany cukier. Uwielbiamy twój różowy dressing w książce, który zamiast tego wykorzystuje truskawki dla odrobiny słodyczy...

Tak, a każdy dodatkowy dressing można trzymać w lodówce przez kilka dni i może on dodać smaku do wielu rzeczy. Jest wszechstronny, jest piękny na łososia, można go nawet mieć na sałatkę z quinoa superfood. Jest mnóstwo sposobów na wykorzystanie go, ponieważ nie chcesz, aby zdrowie stało się nudne!

Lola's Anti-Ageing Avo Salad with Pink Dressing

Uwielbiam tę sałatkę, nie tylko dlatego, że wygląda super jasno i spełnia wszystkie kryteria zdrowia oczu, ale dlatego, że smakuje niesamowicie. Sprawdza się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielny posiłek wege.

Obsługuje 4

Składniki

  • 2 pęczki młodego szpinaku, umyte i osuszone
  • 1 awokado, pokrojone
  • 1⁄2 szklanki (65g) suszonej żurawiny
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 1⁄2 szklanki (60g) grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1⁄2 punku (125g) truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 1 punnet (125g) malin

Różowy dressing

  • 1⁄4 szklanki (60ml) octu jabłkowego
  • 1⁄2 szklanki (125ml) oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1⁄2 punnet (125g) truskawek
  • Płatki soli i świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje
Mam małą sztuczkę z montażem tej sałatki. Przygotuj okrągły talerz i wyłóż go szpinakiem. Następnie, w różnych częściach (tak jakbyśmy tworzyli tabelę), umieścimy wszystkie pozostałe składniki sałatki wokół półmiska w ich własnych małych częściach.

W blenderze lub robocie kuchennym ubij składniki dressingu do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie skrop sałatkę różowym dressingiem tuż przed podaniem. Pięknie!

Przepis i zdjęcia pochodzą z książki Beauty Food by Lola Berry, wydanej przez Plum. Fotograf Armelle Habib